• Projektstatus: Pågående
  • Område: Birkastaden
  • Säljstart: Planerad lansering hösten 2017
  • Byggstart: 2018 i samarbete med Fridhem
  • Inflyttning: 2019
  • Storlek: ca 90 bostäder
  • Arkitekt: Semrén & Månsson
  • Inredningsdesigner: Lotta Agaton
  • Mäklare: Innerstadsspecialisten

FRÅN CHARKUTERIFABRIK TILL KUNSKAPSBANK

Karlbergsvägen 77 har en brokig och mångfacetterad historia. 1906 anlades här en charkuterifabrik i det anrika företaget Norrmalms Livsmedels regi. Verksamheten växte framgångsrikt och i slutet på 1950-talet var den gamla fabrikslokalen inte längre tillräcklig. En större och betydligt modernare fabrik uppfördes i början av 1960-talet och fick en ur dåtidens ögon, modern arkitektonisk gestaltning. När livsmedelsproduktionen till slut lades ned under sent 1980-tal byggdes större delen av de övre planen om till kontor, medan källare och bottenvåning blev parkeringshus och lager. Under senare år har huset använts för partivaruhandel, postsortering, kontor, högstadieskola samt vuxenutbildning och nu är det dags att skriva ny historia på den anrika adressen.

ETT OFFENTLIGT RUM HÄLSAR VÄLKOMMEN HEM

Att komma hem till Karlbergsvägen 77-79 är som att komma hem till sin egen moderna förortsvilla. En stram och stilren förgårdsmark med naturstensmurar och gatuträd välkomnar på ett inbjudande och lättillgängligt sätt. Här finns cykelparkering i nära anslutning till bostadsentréerna men också en större och mer allmän yta för samvaro, vila och möten. Stenmurar markerar tydligt en gräns mot gatan, men hålls låga med breda stentrappor för att bjuda in strosande flanörer till paus i det halvoffentliga rummet under en promenad längs gatans vackra allé.

 

 

KULTURHISTORISKT ANSVAR MÖTER LÄNGTAN 
EFTER EN GRÖNARE VÄRLD

Under utvecklingen av Karlbergsvägen 77-79 har förhållandet till stadsbild, gata och påverkan av kvarter och stadsdel haft stor inverkan på det färdiga förslaget. Nyproduktion är sällsynt i innerstaden, och vi känner ett stort ansvar att uppföra byggnader som rent estetiskt kan försköna området och harmoniera med övrig bebyggelse. Såväl färgsättning som materialval är därför valda med hänsyn till omgivande kulturhistoriska byggnader och husens kulörer samspelar väl med kvarterets övriga fasader i ljusa, jordnära toner. Om vi vänder blicken inåt, där ett framtida, exklusivt innerstadboende ska ta form ser man direkt vår tydliga intention. Här möts den moderna människans behov av närhet till grönska och bekvämlighet, hållbarhet och välbefinnande. Det är ingen slump att gröna oaser får stort utrymme och det är heller ingen tillfällighet att varje lägenhet får balkonger för att skapa en privat men öppen plats.

 

 

 

LÅT TAKODLING BLI ETT VÄXANDE INTRESSE

Den gemensamma takträdgården blir å andra sidan en privat plats för de boende, men inte desto mindre social och ombonad. Den grönskande terrassen utgör en öppen plats på taket med stora vyer ut över staden. Här solar man gärna en varm sommardag eller håller middagar långt in på kvällen. Ytan blir även rymlig nog för ett större sällskap att hålla fest eller kalas med en behaglig distans till gatunivåns brus. Olika slags växter gör terrassen till ett levande, grönt rum och ett orangeri tar rollen som en plats för fika, gemenskap och inte minst odling året runt.

 

EN DOLD OAS BARA FÖR DIG

Dagens fastighet har idag en överbyggd innergård som vi med glädje kommer ta fram i ljuset igen. Gården blir en skön oas i skyddat läge som får en rik, vidlyftig växtlighet. En hög tegelvägg bevaras mot söderliggande byggnader som kläs med klätterväxter för att förstärka det gröna intrycket. Bostadsgården är främst tänkt att ge de boende en exklusiv och avskild plats för lek och umgänge.

 

Nummer ROK Area kvm Våning Pris Månadsavgift Planlösning Status

Intresseanmälan för Patriam Karlbergsvägen